top of page

Varkauden Dekkarit Festivaalin 5-vuotisjuhla

30.07-02.08. 2020

Antologia on julkaistu! Luettavissa ja ladattavissa klikkaamalla tästä. 

Kiitos kaikille mukana olleille! Kävijämäärä festareilla oli huimat 5200!

Rikosnovellikilpailun voittajan näet klikkaamalla tästä

brott_logo-1_isompi.jpg
About

Suureen osaan ohjelmaamme voit osallistua maksutta. Jos kuitenkin haluat osallistua sotarikosseminaariin, lauantain Iltajuhlaan sekä rapujuhlaan, täytyy paikat varata. 

Sotarikosseminaariin osallistuminen on ilmaista, mutta Teidän täytyy varata paikkanne ohjelmaan.

Lauantain iltajuhlaan liput maksavat 45 euroa.

Rapujuhlaan liput maksavat 35 euroa.

 

Liput ylläoleviin voi varata sähköpostitse 

varkausbrott@gmail.com tai puhelimitse 044 325 0900. Maksuohjeita ym. annamme varauksen yhteydessä.

Jos haluatte majoittua tapahtumapaikalla, Varkauden Klubilla, kysythän tietoa majoituksesta puhelimitse +358 44 245 1589.

Sotarikosseminaari

1.8.2020

Dekkarit Festivaali - Rikospaikkana Varkaus järjestetään heinä-elokuun vaihteessa jo 5. kerran ja tapausta juhlistetaan äärettömän ajankohtaisella "Sotarikokset - niiden uhrit ja todistajat" - seminaarilla. Osanottajiksi on lupautunut merkittävä joukko asiantuntijoita niin yhteiskunnan huipulta kuin aiheeseen liittyvän asemansa ja asiantuntemuksensa osalta. Myös ilmiöstä kirjoittaneet kirjailijat ovat vahvasti mukana.

Keskustelussa pyritään nostamaan esiin erityisesti viattomien sodan ja sotarikosten uhrien kuten naisten ja lasten asemaa, pakolaisten riistoa ja kaltoin kohtelua ja yhteiskunnan rajallisia mahdollisuuksia torjua tai lievittää sotarikoksia vallitsevassa geopoliittisessa tilanteessa.
 

Paneelikeskustelun avauspuheenvuoro: presidentti Tarja Halonen

 

Kenttäkokemusasiantuntija: Professori Helena Ranta

 

Avustusorganisatoorinen kokemusasiantuntija: SPR puheenjohtaja Pertti Torstila

 

Kenttäkokemus- ja näkemysasiantuntija: ulkomaantoimittaja Antti Kuronen, YLE

 

Kenttäkokemusasiantuntija (YK:n rooli): res. majuri, kirjailija: Ville Kaarnakari

 

Sodanaikaiset kotirintaman rikokset, historiallinen perspektiivi: kirjailija Mikko Ylikangas

 

Sodanaikaiset rikokset, historiallinen perspektiivi (2. maailmansota): kirjailija Marcus Wallén (Expressen, ex HBL)

 

Sotarikosten filosofia, teoria ja käytäntö: historioitsija Teemu Keskisarja 

 
Jokaiselle osanottajalle on varattu oma puheenvuoro ennen yleiskeskustelua.. Tapahtumapaikkana Warkauden Klubi.

 

HUOM. Sotarikosseminaariin ilmoittautuminen joko sähköpostitse varkausbrott@gmail.com tai puhelimitse 044 325 0900 Teemu Kantonen. Varaus rikosseminaariin on maksuton.
 

Runo ja rangaistus - Rikosaiheinen lavarunouskilpailu 30.7.

Dekkarit-festivaalin vuoden 2020 ohjelmistoa täydentää keveämpi Runo ja rangaistus -lavarunouskilpailu, jossa rikosteema laajennetaan esittävän runouden saralle.

Laadi ja lausu rikosaiheiset runosi tapahtumapaikalla annetuista avainsanoista ylituomarin ja viisihenkisen valamiehistön tuomittaviksi.

Lavarunouskilpailun tyyliin toteutettava Runo ja rangaistus pidetään festivaalin avauspäivänä torstaina 30.7. Yleisön joukosta valitut vapaaehtoiset ”maallikkotuomarit” antavat esityksille pisteitä asteikolla 0-10. Jos äänet menevät tasan, voittajan ratkaisee ylituomari, Sakari Levä Pohjanmaan kirjailijoista.

 

Kuka on syyllinen ja kuka syytön järkyttävään runotragediaan, joka tapahtui hetken mielijohteesta ja vailla täyttä ymmärrystä? Kenelle lankeavat rangaistus ja vapahdus, vai kaatuvatko kilpailijat oman sanansa säilän sivalluksesta?

Rapujuhlat

Rapujuhlat torstaina noin kello 20:00. Lipun hinta 35 euroa. Rajoitettu määrä paikkoja. Voit jättää varauksen sähköpostiin varkausbrott@gmail.com tai puhelimitse 044 325 0900 Teemu Kantonen.

Lauantain iltajuhla

Lipun hinta 45 euroa. Rajoitettu määrä paikkoja. Voit jättää varauksen sähköpostiin varkausbrott@gmail.com tai puhelimitse 044 325 0900 Teemu Kantonen. Ilmoitathan myös erityisruokavaliosta.

Dekkarit Festivaali  

"Dekkari eli rikoskirjallisuus on tällä hetkellä Suomen suosituin kirjallisuudenlaji, ja suosio on koko ajan kasvussa."

Viikonlopun mittainen festivaali kokoaa yhteen dekkarin ystäviä, dekkarikirjailijoita ja muita rikollisen kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen ja hiukan kauempaakin. Festivaaleilla dekkariteema ei jää pintaraapaisuksi, vaan sitä käsitellään laajasti rikoskirjallisuuden, eri tieteenalojen ja taidemuotojen näkökulmista, ja yleisöllä on mahdollisuus tavata suosikkikirjailijoitaan ja keskustella näiden kanssa kesäisen rennossa ilmapiirissä.

Tapahtumapaikkana on alkuperältään 1800-luvun Warkauden Klubi, joka sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävällä ja kauniilla Päiviönsaaren alueella. Klubin erikoisuus on aito kieltolainaikainen salakapakka.

Tapahtuma järjestetään Varkauden vanhassa kaupungissa, kulttuurihistoriallisella Päiviönsaaren alueella. Vanhan Warkauden miljöötä värittää puunjalostusteollinen kulttuuriperintö. Kaunis ja suojeltu rakennuskanta istuu harmoniassa paperitehtaan piippujen juurella.

Agenda
2020 ohjelma

Torstai 30.7.2020

Torstain juontajana toimii Olavi Rytkönen

Klo 15.00 Avauspuheenvuoro. 

Klo 15:10 Jarkko Sipilä 


Klo 16:10 Runo ja rangaistus - Rikosaiheinen lavarunouskilpailu. Kilpailun vetäjänä toimii Sakari Levä Pohjanmaan kirjailijoista.


Klo 18:00 - Klo 20:00 Miehemme Hollywoodissa tai matkalla sinne. Kaksi tämän hetken kuuminta dekkaristinimeä Suomessa eli Max Seeck ja ”Senaattori” eli kansanedustaja-kirjailija Marko Kilpi kertovat kumpikin vuorollaan oman kirjailijakuvansa kehityksestä tämän päivän tilanteeseen ja tulevaisuuden kuvista kun horisontissa siintää kansainvälinen kirjailija-käsikirjoittajaura.


Keskusteluun liittyy kotimaisen elokuvan vastikään palkittu ”Grand middle-aged man” Markus Selin, joka on yhdessä Renny Harlinin kanssa ensimmäisiä Suomesta Hollywoodiin johtavan kivisen tien kulkijoita. Selin kertoo uransa alkuajoista, läpimurtoelokuvasta Jäätävä polte (Born American) ja käsityksensä siitä miten tai miksi kyseisen elokuvan ainoa rikos oli elokuva itse. Mitä tekisit nyt toisin, Markus Selin?


Kolmikko keskustelee Seeckin ja Kilven romaanien ja käsikirjoitusten, niiden ideoiden, aiheiden ja henkilöiden mahdollisuuksista päästä Hollywoodissa - tai muissa filmimetropoleissa – mukaan tuotantoihin.


n. klo 20:00 Jäätävä polte -leffa

n. klo 20:00 Rapujuhlat


Torstai-iltana Pohjolan Espanjan San Pedro esiintyy kitarineen Klubin takapihalla.

 

Rapujuhlat n. klo 20:00. Lipun hinta 35 euroa. Rajoitettu määrä paikkoja. Voit jättää varauksen sähköpostiin varkausbrott@gmail.com tai puhelimitse 044 325 0900 Teemu Kantonen.

Perjantai 31.7.2020

Perjantain juontajana toimii Olavi Rytkönen.

Klo 15:00: Anne Lukkarila kertoo hänen uuden dekkarinsa taustoista. "Enkelilunta" nimisessä teoksessa ollaan hiihtokeskuksessa ja paitsi murhien myös ympäristöasioiden äärellä. Anne on itse kirjansa taustafaktojen asiantuntija - ja myös ammattikirjoittaja ja kirjoittamisen opettaja. Haastattelijana kustantaja, Vesa Tompuri.​

Klo 15:45: Klassiseen musiikkiin erikoistuneen journalistin Tony Lundmanin ”Sibeliuksen kahdeksas”-dekkarissa mielenkiintoisen mielikuvituksellisen partituuriryöstön lisäksi on se, että dekkarissa on Sakari Ylivuoren mukaan paljon faktoja, joita ei oikein uskoisi todeksi. Mikä on faktan ja fiktion suhde? Haastattelijana Sibeliustutkija, kirjan suomentaja, Sakari Ylivuori.

Klo 16.30 Timo Korppi: Rikospaikkana Varkaus -dekkarin syntyprosessi 

Tauko, 15 min

Klo 17:30 Marcus Wallén: ”Kadonneen natsikullan jäljillä” (Naziguldet och de invigdas hemligheter) –oliko 2. maailmansodan syttymisen syy ja sodan laajeneminen valloitussodaksi  natsien rummuttama ”Versaillesin vääryyksien oikaiseminen vai pelkästään taloudellinen lebensraum-kysymys?”  


Klo 18:15 Kari Häkämies: ”Institutionaalinen rikollisuus Suomessa – rehottaako meilläkin lahjonta ym. korruptio? Kuinka on käynyt korruptiosta vapaan Suomen julkisuuskuvalle maailmalla? Miten se näkyy rikoskirjallisuuden nykytrendeissä ja saako ilmiö sijansa myös kirjailijan omissa rikoskirjoissa?”

Tauko, 15 min


Klo 19:15 Ville Kaarnakari: ”Miten kokemukset kansainvälisten konfliktien hallinnasta näkyvät esimerkiksi YK:n tehtävissä toimineen upseeri-kirjailijan tuotannossa? Vaikuttaako kirjailijan sotilastausta aihevalintoihin, teemoihin ja kirjojen henkilökuviin? ”


Klo 20:00 Mikko Ylikangas: ”Kotirintaman rikollisuus sodan aikana – aiheuttaako ahneus moraalisen selkärangan murtumisen? Miten Suomi asemoituu esimerkiksi kysymyksissä miten ja miksi antamamme kansainvälinen apu päätyy niin usein paikallisten vallanpitäjien pohjattomiin taskuihin?"
 

Lauantai 1.8.2020

Lauantain juontajana toimii Olavi Rytkönen.

Klo 11:00 Ari Wahlsten: Rikosromaanin anatomia. 


Klo 12.00 Pakolaisten pöytä avautuu. Avaamiseen osallistuu presidentti Tarja Halonen puolisoineen, sekä Varkauden kaupungin johto. 


Klo 13.00 Sotarikosseminaarin aloitus. 


Seminaarin puheenjohtajana ja puheenvuorojen jakajana toimii Amnesty Internationalin Suomen johtaja Frank Johansson.


Seminaarin avauspuheenvuoro: Presidentti Tarja Halonen "Naiset ja lapset sotarikosten uhreina - mitä al-Holista on opittavissa? Suomalaisten vaikuttamismahdollisuudet sisä- ja ulkopolitiikassa sotarikosuhrien puolesta ja sotia vastaan/sotien syiden ehkäisyyn.


Kenttäkokemusasiantuntija: Professori Helena Ranta ”Ajatuksia sotarikosten uhrien hautojen äärellä, etniset puhdistukset ja valtiolliset siviilien joukkomurhat esimerkiksi kemiallisin asein.”


Avustusorganisatoorinen kokemusasiantuntija: SPR puheenjohtaja Pertti Torstila "Mitä avustusjärjestöt voivat tehdä - vai voivatko tehdä mitään? Onko korona pandemia vienyt maailman huomion sotarikosten uhrien kohtalosta? Humanitaarinen apu ja sodan uhrien suojelu: avustusjärjestöjen rooli. ”


Kenttäkokemus- ja näkemysasiantuntija: ulkomaantoimittaja Antti Kuronen, YLE "Järisyttävät näyt, vavisuttavat kuvat - jäävätkö sodan siviiliuhrien haavat ja niiden arvet yhteiseen sieluumme?" 


Kenttäkokemusasiantuntija (YK:n rooli): res. majuri, kirjailija: Ville Kaarnakari "YK:n upseerin kenttäkokemuksia - onko sininen baretti riittävä suojakypärä? Mitä ovat YK:n joukkojen realistiset mahdollisuudet väliintulossa ja tilanteen rauhoittamisessa? Mitä tehdä kun kohdataan selkeitä sotarikoksia ja –rikollisia? "


Sodanaikaiset kotirintaman rikokset, historiallinen perspektiivi: kirjailija Mikko Ylikangas "Miksi poikkeuksellisen tilanteen varjolla tietty rikollisuus moninkertaistuu? Voittaako ahneus moraalin? Suomen ja suomalaisten suhtautuminen kehitys- ym. bilateraaliavun päätymiseen rikollisten käsiin."


Sodanaikaiset rikokset, historiallinen perspektiivi (2. maailmansota): kirjailija Marcus Wallén (Expressen, HBL) "Andra världskriget och nazisternas guldrån som finansierade blitzkriget."

 

Marcus Wallén - kirjailijakuvaa ja taustoja

 

"Marcus Wallen on suomenruotsalainen - oikeastaan ahvenanmaalainen kirjailija - joka on tehnyt tähänastisen työuransa lehtimiehenä. Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen on ollut hänen pitkäaikainen työnantajansa. Expresseniä Marcus palvelee vieläkin, tosin  Maarianhaminasta käsin, jonne hän muutti viime vuonna takaisin vaimonsa Camillan kanssa Tukholmasta.

 

Marcus on täällä tänään, sekä perjantaina että lauantaina."

 

Idea Sotarikosseminaarista, joka järjestetään lauantaina 1.8. klo 13 alkaen Varkauden klubin puistossa arvovaltaisten osanottajien osallistuessa keskusteluun, syntyi Marcuksen kirjan pohjalta. "Naziguldet och de invigdas hemligheter" eli suomeksi Kadonneen natsikullan jäljillä". Timo Korppi kyseisen kirjan suomentajana esitteli idean Dekkari -tapahtuman pääjärjestäjälle Varkauden klubin Jaakko Ikoselle, joka kannatti ajatusta, että nyt kun Dekkarit varkaudessa täytti 5 vuotta, sen profiilia laajennetaan rikoskirjoista ja -kirjailijoista itse rikoksiin.

Päätettiin aloittaa rikoksista suurimmasta, rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Marcus Wallénin kirja antoi sille hyvät eväät ja oli vain luonnollista, että kirjailija itse kutsuttiin seminaariin kertomaan oma näkemyksensä sotarikoksista.

 

Kirja kuvaa niitä taloudellisia raameja, jotka natsit ryöstämällä ja murhaamalla loivat noin 15 vuotta kestäneelle hirmuvallalleen. Tuona aikana luotiin käsitteet holocaust, kansanmurha, etniset puhdistukset ja arjalanen eugeniikka.

 

Jokainen kirjan lukenut joutuu miettimään onko maailma oppinut noista kauhun ja terrorin vuosista mitään - vai jatkuuko meno samanlaisena tulevaisuudessa nyt kun totalitaariset, autoritääriset poliitikot johtavat jälleen säälimättä kansoja keskenään törmäyskurssille.

Toivoa ei pidä menettää, mutta ei hyvältä näytä.

 

Onko ihmisten pohjaton vallanhalu ja aineellinen ahneus lopultakin se tekijä, joka määrittelee ihmiskohtalot myös tulevaisuudessa? Jatkuvatko rikokset ihmiskuntaa vastaan ja pahenevat vielä entisestään?

 

Marcus Wallén signeeraa kirjaansa siitä kiinnostuneille perjantaina ja lauantaina Rosebudin osastolla.

 

Marcus Wallén on myös kirjansa taustoista ja omista ajatuksistaan haastateltavana perjantaina 31,7. alkaen klo 17.30 tapahtuman päälavalla. Haastattelijoina toimivat Nea Ikonen ja Timo Korppi, juontajana Olavi Rytkönen.

Marcuksen seminaarissa pidettävän puheen runko on ruotsiksi jo saatavissa ja toivottavasti antaa yleisölle myös inspiraatiota esittää hänelle omia kysymyksiään. (Klikkaa tästä, lukeaksesi lisää ruotsiksi..)"


Historioitsija Teemu Keskisarja: "Sotarikosten filosofia, teoria ja käytäntö. Miksi rikoksia tehdään? Onko nykyajan sotarikoksilla eroa aiempiin sotarikoksiin?"


Historiantutkija, Helsingin Sanomia avustava Veli-Pekka Leppänen: "Voiko kulttuurimaailma ummistaa silmänsä kun sen perusteita ja maailmanperintökohteita uhataan sotarikoksilla?"
 

Tässä välissä yleisöllä on mahdollisuus tutustua Taru Mäntysen ja Riitta Nelimarkan yhteisnäyttelyyn.  Alueen toimipisteillä on myytävänä kattava valikoima dekkareita, sekä muuta kirjallisuutta


Klo 19:00 Iltajuhla. Lipun hinta 45 euroa. Rajoitettu määrä paikkoja. Voit jättää varauksen sähköpostiin varkausbrott@gmail.com tai puhelimitse 044 325 0900 Teemu Kantonen. Ilmoitathan myös erityisruokavaliosta.

Iltajuhla menu

Vihersalaatti
Pastasalaatti 
Lihapullat-vegepullat
Crositinit kahdella täytteellä

Pasta all' arrabiata
Valkosipuli-pekoni-katkarapupasta

Tiramisu

Sunnuntai 2.8.2020

Sunnuntain juontajana toimii Olavi Rytkönen.

Varkauden dekkarifestivaalin 5 v. juhlatapahtuman päätöspäivän teema on ”Tribute to Agatha Christie” eli puheenvuorot on varattu dekkarigenremme naispuolisille kirjailijoille, jotka eivät ole vanhoja konkarikirjoittajia vaan uudempia tulokkaita tuoreine näkemyksineen ja lähtökohtineen.


Mukana keskustelussa on myös Mauri Sariola -seuran hallituksen jäsen ja seuran jäsenlehden pitkäaikainen päätoimittaja Raimo Jokisalmi, kirjailija itsekin.

Klo 11:00 Satu Roos ja Kaisa Nummela
Miten ja miksi syntyi viitekehys Ryhmä Halme onko sillä esikuvia elävässä elämässä – entä pseudonyymi Tomas Gads? Miksi ei vain Team Satu Roos ja Kaisa Nummela?


Tiimikirjoittamisen hyvät puolet ja heikkoudet. Kuinka kahden ihmisen näkemykset, kokemukset ja ajatukset nivoutuvat tarinaksi, jonka molemmat voivat allekirjoittaa?

Klo 11:30 Raimo Jokisalmi

Pseudonyymit dekkarikirjallisuudessa

Klo 12:00 Jarmo ja Vesa Mäkinen

"Video killed the radio star" - näin laulettiin vielä 90-luvulla mutta nyt virta on kääntynyt ja ääni rulettaa. Onko äänikirja uusi normaali - tapaako se painetun kirjan kokonaan? Puhetta ääninäyttelijän suusta, johon äänikirjat tuovat jo leivästä suuren osan. Miten dekkari soveltuu äänikirjaksi? Lukunäytteitä luvassa.

Klo 13:00 Pauliina Susi

Voiko rikosromaani olla viihteellinen? Saako itse rikos jäädä muun tarinan kerronnan varjoon?Mistä tarina syntyy, mikä käynnistää tarinamyllyn? Minun tapani kirjoittaa – onko ensin muna vai kana?

Mistä syntyi päätös ryhtyä kirjailijaksi – oliko isän esimerkillä vaikutusta päätökseen? Minkälaista
lukijakuntaa tavoittelet – osaatko määritellä tai kuvitella tyyppilukijasi?

Klo 13:30 Marja Aarnipuro
Rikosromaanisarjan sankarin tai sankarittaren synty subjektiivisena kokemuksena?


Mitkä ovat henkilökudelman taustat? Onko sankarittaressa osin kirjailijan peilikuvaa? Miten päähenkilö asemoituu Crime fiction genressä Agatha Christien kerrontatavan ja tyyli traditioon? Voiko rikosromaania kirjoittaa ilman, että päähenkilöön, henkilögalleriaan tai juonen kulkuun  liimautuu autofiktiivisiä piirteitä?


Klo 14:00 Yleiskeskustelu
Onko naisen kirjoittama rikosromaani erilainen kuin miehen kirjoittama? Onko esimerkiksi sankareissa ja sankarittarissa silmiinpistäviä eroja? Entä kirjojen juoneen kuuluvissa rikoksissa ja niiden tekijöissä? Miksi niin monet kirjoittajat käyttävät pseudonyymiä, jopa rinnan oma nimensä kanssa?


Klo 14:45 Paneeli: Esikuvien merkitys dekkarikirjailijatyössä. Paneelin vetäjänä Ari Wahlsten
Paneelissa mukana Satu Roos ja Kaisa Nummela, Pauliina Susi, Marja Aarnipuro.

Arvioitu lopetusaika klo 16:00


Tapahtuman järjestäjä pidättää oikeudet ohjelman muutoksiin.

INSTAGRAM

Contact

Ota yhteyttä

Saat meihin yhteyttä parhaiten sähköpostitse:
varkausbrott@gmail.com

Jaakko Ikonen
Dekkarit festivaalin kulttuurituottaja
jaakko.ikonen@lakimajakka.fi

Teemu Kantonen
Markkinointi, some
varkausbrott@gmail.com

Info

Warkauden Klubi

Ahlströminkatu 13, 78250 Varkaus varkausbrott@gmail.com

Sponsors
bottom of page